Bicara:
"Kenapa soto ayam Singapura? Tidak semua orang yang tahu asal usul soto ayam yang sebenar-benarnya. Yang jelas, makanan ini terkenal baik di Indonesia, Singapura atau Malaysia. Soto ini boleh dimakan dengan nasi impit, roti, nasi atau meehoon/mee kuning. Gengnya mestilah sambal kicap dan bergedel daging.Ini adalah resepi yang mudah dan sedap"
Resepinya:
Soto Ayam Singapura :
Bahan-bahan: 1/2 ekor ayam (dibelah empat), 4 ulas bawang putih,
2 cm halia, 6 ulas bawang merah. Ditumbuk dan campurkan dengan sedikit serbuk kunyit. Tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau dan masukkan kepingan ayam tadi, kacau sekejap dan masukkan bunga lawang,kulit kayu manis,serai, lengkuas dan garam. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.Keluarkan daging ayam tadi dan siat-siatkan dan asingkan manakala tulang ayam tadi dimasukkan semula dalam rebusan. Hidangkan dengan nasi impit, taugeh, bergedel dan sambal kicap.
Bahan-bahan: 1/2 ekor ayam (dibelah empat), 4 ulas bawang putih,
2 cm halia, 6 ulas bawang merah. Ditumbuk dan campurkan dengan sedikit serbuk kunyit. Tumis bahan tumbuk tadi hingga naik bau dan masukkan kepingan ayam tadi, kacau sekejap dan masukkan bunga lawang,kulit kayu manis,serai, lengkuas dan garam. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.Keluarkan daging ayam tadi dan siat-siatkan dan asingkan manakala tulang ayam tadi dimasukkan semula dalam rebusan. Hidangkan dengan nasi impit, taugeh, bergedel dan sambal kicap.
No comments:
Post a Comment