Resipi asal oleh : Chef Joha Hassan
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan merah dibelah ikut citarasa
1/2 inch halia di hiris
1/2 batang cili merah & hijau hiris
2 ulas bawang putih di hiris
1/2 labu bawang besar di hiris atau potong dadu kecil
1 biji ubi kentang di potong dadu kecil2
1/2 batang lobak merah dipotong dadu atau dihiris bulat
Daun sup/sadri
2 sudu besar bawang merah goreng
Secubit lada putih
1 kuib ikan bilis atau ayam
Air secukup untuk kuah nya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
4-5 biji cili api- diketuk/dibelah 2
1/4 batang seleri-dipotong serong
Cara2nya:
Panaskan minyak di periok, masukkan bawang2, cili dan halia, goreng seketika .
Bila kelihatan lembut, tuangkan air secukup untuk kuah nya.Letakan kuib ikan bilis, garam secukup rasa. Masukan lobak merah dan ubi kentang yang di potong dadu2, masak hingga ia mula mendidih.
Letakan daun sup/sadri dan ikan merah yang sudah dibersih dan di potong ikut citarasa.
Sajikan panas2 bersama kicap, cili hiris perahan jus limau kasturi dan nasi putih
No comments:
Post a Comment