Monday, 1 July 2013

Sambal Ikan Bilis

Bicara Resepi
:
Sambal Ikan Bilis merupakan masakan yang mudah disediakan. Biasanya sambal ikan bilis ini sedap dimakan bersama nasi lemak , lontong atau dengan roti sahaja. Bahannya mudah didapati dan murah.
Apabila memasak sambal ini, api hendaklah perlahan untuk mendapat kuah sambal yang sedap.
 
Petua: Untuk rasa yang lebih pedas, gunakan cili kering yang bersaiz kecil.
 
 
Resepinya:
1 mangkuk ikan bilis (dibersihkan dan direndam dan tos)
15 - 20  tangkai cili kering (buang bijinya, direbus dan dikisar bersama 2 ulas bawang kecil)
1 biji bawang besar
1 asam keping
1 senduk  minyak masak
sedikit air

Cara:
1.Masukkan satu senduk minyak ke dalam kuali.
2. Apabila panas, masukkan cili yang telah dikisar tadi.
3.Kacau sekejap dan masukkan pula ikan bilis tadi dan asam keping
4. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih sehingga naik minyak.(Api hendaklah perlahan)
5. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat dan dikacau lagi.
6. Tutup api dan boleh terus dihidang bersama roti atau nasi lemak.
 
 
 

No comments:

Post a Comment