Apa kata untuk menu berbuka puasa ini , kita cuba sediakan sambal rojak. Biasanya , sambal rojak ini biasanya dimakan dengan tahu goreng, timun, nenas, buah papaya dan taugeh celur ikut suka. Ianya mudah disediakan dan tidak perlu dimasak.
Resepinya:
Bahan-bahannya:
1 kg kacang Tanah
lada kering- ikut suka
1 botol kicap manis cap kipas udang
1 kg gula pasir
air masak untuk kisar lada
1. Kacang digoreng/disangai kemudian dikisar separuh halus dan separuh kasar.
2. Masukan ke dalam bekas yang besar.
3. Lada kerng dikisar dengan air masak dan dicampurkan ke dalam bekas kacang.
4. Masukkan gula pasir ke dalam bahan 1 dan 2 tadi- kacau lagi.
5.Campurkan kicap dan kacau. Kalau nampak sambal terlalu pekat, tambahkan air panas dan kacau rata. Cuba rasa kalau agak kurang manis, tambahkan kicap lagi.
6. Sambal rojak sudah boleh dihidangkan bersama tahu goreng, hirisan timun, nenas dan taugeh.
No comments:
Post a Comment