Tuesday, 6 November 2012

Hari Raya dengan Rendang daging Cili Padi

Bicara:
"Juadah utama untuk Hari Raya Aidil-fitri  atau Hari Raya Korban selalunya ialah masak rendang daging cili padi dan dimakan dengan nasi impit atau lemang. Sehari sebelum raya, kami akan masak rendang ini sebab masa yang diambil untuk memasak rendang ini agak lama , lebih kurang 4 - 5 jam (kalau masak 4 - 5 kilo).Rendang ini boleh disimpan dalam peti ais."





Resepinya:

1 kilo Daging
20 - 30 cili padi
3 cm kunyit hidup
1 kilo santan
2 batang serai (diketuk)
20 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
asam keping
daun kunyit
halia (diketuk)
lengkuas (diketuk)

Potong daging sederhana besar , bersihkan dan masukkan dalam kuali. Masukkan santan, serai, cili padi (dikisar halus dengan kunyit), lengkuas, halia dan daun kunyit. Dikacau selalu sehingga agak kering dan masukkan sedikit garam, Apabila naik minyak baru tutup api.

No comments:

Post a Comment