Friday, 16 November 2012

Sambal Bali Ikan


Bicara:
"Nama  Sambal Bali Ikan tapi bukan berasal dari Indonesia tau. Resepi ini adalah resepi turun temurun di sebelah keluarga ibu mertua....dan menjadi hidangan wajib dimasak dalam keluarga kami. Enak dan mudah disediakan. Selain dari ikan, ayam, sotong atau daging boleh juga digunakan. Ibu mertua kata  masakan ini boleh disimpan lama dan sesuai dibawa sebagai bekal  jika pergi bercuti di mana-mana. Boleh dimakan dengan nasi atau roti. Selalunya hidangan ini dimakan bersama dengan sup sayur. Jom tengok resepinya."
 
Resepinya:

Sambal Bali Ikan (Johor)

 Bahan-bahannya:
3-4 ekor ikan kembong (sederhana besar) atau ikan selar dibersihkan dan digaul dengan serbuk kunyit dan garam.
Goreng hingga garing dan asingkan.
Kisar 20 - 25 tangkai cili kering (direbus dulu) dan  10 ulas bawang putih hingga lumat.
Panaskan 6 sudu besar minyak dan tumiskan bahan kisar tadi.
Masukkan 1 cawan kicap manis dan 1 mangkuk air asam jawa.(Garam tidak perlu)
Apabila kuah sudah mulai pekat, masukkan ikan yang sudah digoreng tadi.

Nota:
Jika tidak ada ikan, boleh digantikan dengan ayam (goreng terlebih dahulu)
Untuk daging hendaklah direbus hingga empok terlebih dahulu.
 


 

No comments:

Post a Comment