Wednesday, 28 November 2012

Kursus Bakeri dan Kek

Pada tanggal 28 Jan 2005 sehingga 2 Feb 2005 saya telah  menghadiri kursus bakeri dan kek di Maktab Kerjasama Malaysia., Petaling Jaya. Dapatlah melapangkan fikiran dari hal-hal pejabat yang tak pernah sudah-sudah tu. Bersama rakan pejabat yang sama-sama minat masak kami sanggup ambil cuti seminggu tau ...

Dalam kursus bakeri dan kek ini kami diajar kaedah asas untuk menyediakan adunan roti dan daripada adunan itu boleh menghasilkan pelabagi jenis roti bakar seperti pizza, soft bun, mexico bun, mini pizza,, roti pintal dan sausage bun.
Manakala dalam kursus kek pula kami diajar cara membuat kek asas dan cara menghiasi dengan icing.
 
Catatan: Untuk yang serius membuka perniagaan, disarankan membeli peralatan letrrik seperti oven, pembancuh adunan dan lain-lain daripada negeri Taiwan atau Eropah. Walaupun mahal tapi ia  tahan lama dan fius tidak mudah terbakar. (Itu yang disarankan oleh pengajar)

Seronok tau selain dapat ilmu dan kawan baru. Jom tengok foto-foto ini.
 



 
 




 




No comments:

Post a Comment