"Kalau malas nak masak atau tidak ada selera, emmm...apa lagi sambal tumbuk ikan bilislah jawapannya. Sedap dimakan dengan nasi panas dan telur goreng mata kerbau dan kicap manis.Sambal tumbuk ikan bilis ini boleh juga dimakan dengan bubur lambuk....sedap"
"Untuk pengetahuan semua, ikan bilis juga dikenali sebagai "ikan teri"di Indonesia.. Di Malaysia, Indonesia, dan beberapa tempat di Singapura, ikan bilis digunakan untuk membuat pati ikan, sambal, atau digorang minyak banyak serta dihidangkan dengan nasi lemak. Ikan bilis biasanya digunakan dengan cara yang sama dengan udang kering dalam masakan Malaysia. Ikan bilis juga digunakan dalam penghasilan budu, melalui proses penapaian. Di Vietnam, ikan bilis adalah ramuan utama sos ikan- nước mắm- sos kebangsaan tidak rasmi Vietnam."
- petikan dari WikipediaResepi
Segenggam ikan bilis, dibersihkan , dibasuh dan ditoskan.
8 - 10 biji cili padi atau 2 batang cili merah
secubit garam
Tumbuk kasar semua ramuan di atas menggunakan lesung batu. Masukkan dalam mangkuk kecil dan perahkan sedikit limau kasturi ke atasnya.
No comments:
Post a Comment