Wednesday 21 October 2015

Resepi Lama - Nasi Turki dan Ayam Masak Tomato

Bahan-bahannya:

 2 kati beras basmathi
1/2 kati minyak sapi
6 biji tomato
4 butir telur rebus
1/2 tin kecil tomato puree
1/2 kati lobak merah
11/2 paun daging kambing/lembu direbus dengan daun salam dan garam
2 biji bawang besar
1/2 tin susu cair
1 tin kacang peas
1/2 cawan yogurt


Rempah kisar:


2 sudu teh lada sulah
4 ulas bawang putih
2 sudu teh jintan putih
sedikit halia




Caranya
1. Pijarkan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan bahan kisar tadi.
Goreng hingga garing


2. Masukkan tomato, daging, tomato hiris, yogurt dan susu cair. Masak hingga pekat.
3. Masukkan air rebusan daging
4. Masukkan beras
5. Masukkan kacang peas, telur rebus dan lobak merah.
6. Masak sehingga nasi masak.






Ayam Masak Tomato




Bahannya:
Seekur ayam
4 camca besar minyak sapi
1/2 tin susu cair
1 tin kacang peas
5 butir bawang besar
2 tin tomato puree
1/2 kati lobak merah


Caranya:
1. Tumis bawang besar
2. Masukkan tomato puree
3. Masukkan ayam
4. Masukkan tiga gelas air
5. Masukkan lobak merah, susu cair dan akhir sekali kacang peas dan masak hingga pekat.
6. Hidangkan bersama nasi turki tadi.







No comments:

Post a Comment