Bicara resepi:
Masakan nogori sembilan memang terkenal sejak dari dahulu lagi. Antara masakan yang paling popular ialah masak rondangnyo...
Di dalam penyediaan rendang ini, terdapat bahan yang boleh dibuat rendang seperti daging ( biasanya disalai dulu), ayam, kerang dan juga pucuk ubi dan maman.
Rendang biasanya dimasak hingga kering dan tidak berkuah dan berderai.Rendang yang dimasak cara betul boleh disimpan lama seperti rendang daging kerbau di Rembau, Negeri Sembilan.
Resepinya
1 kg daging lembu
1 sudu besar jintan manis digiling
10 -15 tangkai cili kering
10 - 15 ulas bawang merah
1 sudu lada hitam digiling
1 inci halia
2 biji kelapa diambil santannya
3 sudu kersik
2 keping asam Melaka
Caranya:
Daging dipotong dan dibasuh bersih dan tos airnya
Masukkan bahan giling tadi dengan daging dlm kuali dipanaskan hingga daging jadi kecut.
Masukkan santan cair dan masak hingga terbit minyak.
Masukkan pati santan bersama garam dan asam keping hingga kering dan masukkan kerisik.
Boleh dimakan dengan nasi panas atau makan bersama roti
No comments:
Post a Comment