Friday, 21 July 2017

Masak Lemak Cili Padi Ayam


Bahan-bahannya:

7 - 8 ketul ayam
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 biji ubi kentang (dipotong kecil)
1 keping asam keping
2 cawan santan
1 cawan santan cair

Cara-caranya:

1. Daging ayam hendaklah dibasuh bersih dan ditapis dahulu. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

2. Tumbok cili padi bersama kunyit hidup hingga halus dan gaul bersama daging ayam tadi dan panaskan dalam periuk sehingga air ayam tadi kering. (Jangan masuk air pada waktu ini).

3. Bila air ayam kering, baru masukkan ubi kentang tadi dan santan cair serta serai
4. Masak hingga ubi kentang  empok dan baru masukkan santan pekat  dan asam keping dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
5. Akhir sekali sesuaikan rasa dengan sedikit garam.





No comments:

Post a Comment