Friday 14 July 2017

Nasi Dagang


Bicara resepi:

Sedapnya nasi dagang kawan bawa pejabat pagi ini. Masakan ini terkenal dari Terengganu.
Maaf tak sempat nak ambil gambar. Licin semua!

Insyaalah nanti saya akan upload gambar versi saya masak nanti.

Ini resepinya yang sempat saya tanya tadi:)

Main Dish:
Nasi Dagang
Gulai Ikan
dan Acar


NASI DAGANG


900 gm beras Basmathi Moghul
4 cawan beras pulut
Santan pekat (RM2.50) + air (sesuaikan dengan sukatan nasi)
2 sudu kecil garam halus
1 1/2 sudu kecil halba
1 1/2 in halia ~ dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris

Cara: (Menggunakan periuk pressure NOXXA)
1. Campurkan kedua-dua beras dan  (basuh) beras hingga bersih & tos.
2. Masukkan air & garam. Gaul rata semua bahan.
3. On pressure cooker (6 minit).
4. Bila sudah masak, gaul rata dengan perlahan  dengan santan dan letak halba serta bahan hirisan tadi di tengah nasi. Tutup tudung periuk dan set ke steam selama 3 minit. Gaul semula dengan perlahan dan boleh dihidangkan dengan gulai ikan dan acar.


GULAI IKAN 


Bahan2
9 ekor ikan kembung atau ikan tongkol  1.3 kg (anggaran) yang telah direbus
 dengan 2 sudu kecil garam & 6 keping asam gelugur & 1 cawan air)

1 batang kulit kayu manis
santan pekat 5 cawan santan
2 biji cili merah atau 10 biji cili padi hijau

2 biji tomato dipotong 4

1 keping asam keping
garam secukup rasa
 1 cawan air rebus ikan rebus
 1 sudu besar gula merah
Rempah ros 3 sudu - 4 sudu besar
Minyak
Air rebusan ikan

Bahan kisar

2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu teh lada hitam
1 1/2 inci lengkuas
15 biji cili kering
2 sudu serbuk kunyit
segenggam kelapa parut dikisar berasingan dengan sedikit air (atau kerisek)

Cara:
1. Tumis  kulit kayu manis,bahan kisar dengan rempah.
2. Masukkan santan ,asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu dan masukkan air rebusan ikan.
2. Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
3. Masukkan  cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
4. Akhir sekali masukkan tomato.


ACAR


Bahan2
2-3 biji timun
1 batang Karot
1 biji bawang besar ~ belah 2 & hiris
2 biji cili merah ~ hiris serong
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan cuka atau air perahan limau kasturi

Cara menyediakan
1. Timun dikerat 1 1/2 inci panjang. Belah dua & buang empulurnya. Potong memanjang sehingga habis. Cuci & tos.
2. Karot dipotong memanjang.
2. Gaul bersama bawang besar, cili, gula, garam & cuka sehingga rata. Pastikan secukup rasa & biarkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.



No comments:

Post a Comment