Thursday 31 October 2013

Mee Hailam Kota Tinggi

Bicara:
 
Ok untuk resepi terakhir untuk penghujung bulan Oktober ini apa kata kita cuba masakan mee. Resepi mee ini saya dapat daripada isteri anak saudara saya yang bernama Dila di Putrajaya. Kata Dila resepi mee ini adalah dari koleksi ibunya di Kota Tinggi , Johor Bahru. Mudah aje disediakn.
 
 
Resepinya:
 
1 kilo daging
Mee kuning (basuh dahulu dan toskan)
sedikit halia (dihiris halus)
2 sup bunjut
2 biji bawang besar (potong empat)
 
1 ikat daun sawi (cuci dan asingkan batang dan daunnya)
Karot (dipotong biasa)
4 keping fishcake atau bebola ikan (ikut suka) atau udang
 sedikit tepung jagung
Sos cili/sos tomato
 sedikit kicap manis (ikut suka)
lada hitam
 
Caranya:
Rebus daging dengan halia, bawang besar dan sup bunjut. . Rebus sampai empuk. Asingkan dahulu.
 
Apabila hendak makan,

1) Ambil air rebusan bersama sedikit daging dan masukkan dalam kuali
2) Masukkan sedikit sos dan  serbuk lada hitam ..
3) Masukkan fishcake dan udang jika suka
 3) Kemudian masukkan batang sawi dan akhir sekali masukkan mee & sayur sawi.
4) Bancuh tepung jagung sikit dgn air, masukkan sikit2 ikut kepekatan yg anda suka.
5)  Masukkanlah garam.
6) Boleh dihidangkan panas-panas.
 

No comments:

Post a Comment