Monday, July 1, 2013

Rendang Pucuk Ubi

Bicara Resepi:
Rendang pucuk ubi merupakan salah satu masakan tradisional masyarakat Negeri Sembilan.Cara memasaknya agak lama dan memerlukan kesabaran tetapi hasilinya memang sedap! Selain daripada menggunakan pucuk ubi , pucuk maman, pucuk paku pakis juga boleh digunakan.
 
 
Resepinya:
500 gm pucuk ubi kayu (potong dua jika lebar) (Direndam dalam air garam dan toskan)
500 ml santan segar
3 keping asam gelugur
5 batang serai(diketuk)
100 gm ikan bilis
2 cm kunyit hidup
10 biji bawang kecil
10 biji cili api
sedikit garam dan gula

1. Kisar cil api, kunyit hidup , ikan bilis dan bawang kecil
2. Dalam kuali (yang tebal sikit), masukkan santan dan bahan kisar tadi  serta serai dan asam
keping, sedikit gula dan sedikit garam. (ikut rasa)
3. Dimasak sehingga naik minyak.
4. Masukkan pucuk ubi kayu tadi.
5. Kacau sehingga kering dan daun bertukar gelap.
6. Angkat dan sedia untuk dimakan.